28. května 2011

pozor letím!

kedlubny se kulatí

topolovka už brzy vystaví své květy na obdiv

divoké rajče začíná kvést

klíštěti se líbí na libečku
MANIFEST - REAL DEMOCRACY NOW!


Jsme obyčejní lidé jako vy. Lidé, kteří každé ráno vstávají do školy, do práce, nebo aby našli práci. Lidé, kteří mají přátele a rodiny. Lidé, kteří každý den tvrdě pracují, aby zajistili lepší budoucnost pro svoje blízké. Někteří z nás se považují za pokrokové, někteří za konzervativní. Někteří z nás věří, někteří ne. Někteří z nás mají vyhraněné politické názory a někteří jsou apolitičtí, ale všichni dohromady jsme znepokojeni a rozhořčeni situací, kterou vidíme každý den kolem sebe. Korupce mezi politiky, obchodníky a bankéři nás nechává bezmocné a němé. Tato situace se již stala standardem každodenního utrpení. Ale když se sjednotíme, můžeme situaci změnit. A právě teď přišel čas něco změnit, vybudovat společně lepší společnost. 

Prioritami každé vyspělé společnosti musí být rovnost, pokrok, solidarita, svoboda umění, udržitelnost rozvoje, sociální péče a lidské štěstí.

Následují nezadatelná fakta, kterými bychom se měli v naší společnosti řídit: právo na bydlení, zaměstnání, kulturu, zdraví, vzdělání, možnost zapojit se do politiky, právo na osobní rozvoj a právo spotřebitele na zdravý a šťastný život.

Současný politický a ekonomický stav nám tyto práva nezaručuje a v mnoha případech je překážkou v osobním rozvoji jedince.

Demokracie náleží lidu (démos-lid, krátos- vláda) každý z nás by tedy měl být součástí vlády. Nicméně u nás ve Španělsku vláda obyčejným lidem vůbec nenaslouchá. Politici by měli přinášet hlas lidu do státních institucí, usnadňovat politické zapojení občanů do politiky pomocí přímých kanálů zajišťujících větší dobro širší veřejnosti. Neměli by sloužit bohatým ekonomickým diktátorům v dnes již tak známé oboustranně výhodné bipartitě.

Touha po moci a jejím hromadění je jen špička ledovce. Vytváření sociální nerovnosti, napětí a nespravedlnosti vede pouze ke vzniku a gradaci násilí, které odmítáme. Zastaralý a nepřirozený ekonomický model pohání spirálu konzumu, jež neustále zvětšuje sama sebe, obohacuje bohaté a ostatní odsuzuje k chudobě. To vše jen do té doby, než se systém nevyhnutelně zhroutí.

Myšlenkou a smyslem současného systému je akumulace peněz, bez ohledu na užitek a blaho společnosti. Plýtvání zdroji, ničení planety, vytváření nezaměstnanosti a nespokojených spotřebitelů.

Občané jsou pouze kolečka ve strojích, jejichž účel je obohacovat již bohatou menšinu, která neprojevuje žádný zájem o jejich potřeby. Jsme anonymní, avšak bez nás by nic z tohoto nemohlo existovat.

Pokud se jako společnost naučíme nevkládat naší budoucnost do rukou abstraktní ekonomii, ve které nikdy neprofituje většina, můžeme odstranit zneužívání, kterým trpí každý z nás, každý den.

Potřebujeme etickou revoluci. Peníze by opět měly sloužit nám a ne my jim. Jsme lidé a ne výrobky. Nejsem produkt toho, co kupuji, proč kupuji ani toho od koho kupuji.

Pro všechny nade mnou: jsem pobouřen.
Myslím, že to můžu změnit.
Myslím, že můžu pomoct.
Vím, že dohromady můžeme.
Vyjděte ven s námi. Je to vaše právo.

ODKAZY: 

25. května 2011

Z blogu Dušana Dvořáka (odkaz)
Fotoreportáž jak to vypadalo 1.května v Olomouci na tradičních konopných Ekologických dnech. Rozdávat sušenou travku nebo konopný lék nemůžete, ale sazeničku ano. Více fotek na odkazu.

24. května 2011

Nové myšlení, nový svět: Už nejde mlčet: "Milí občané. Dlouho jsem váhal napsat tuto výzvu a je mi jasné, že tento text nebude mnohým po chuti. Bohužel je náš demokratický systém v natolik katastrofálním stavu, že nevidím jinou cestu.

Není nám umožněno vyjádřit se svobodně v médiích, tak jako některým VIP osobám. Vesměs osobám, které jsou se starým systémem spojeni, nebo jen nějakým způsobem těží a profitují. 

Všichni víme, že televize i noviny už dávno neplní svou roli informátora a ochránce svobody a demokracie. 

Revoluce ve Španělsku je toho důkazem. Nikde ani zmínka a když už se něco objeví, je to bagatelizováno, nebo je téma odvedeno jinam, jako například včera v Hydeparku. Chtějí mladí odcházet z republiky ?

Otázka nejen pro mladé, ale pro nás všechny. Místo toho, aby se věnovali důvodům, proč začala ve Španělsku revoluce, jaká hesla se objevují na transparentech, co je vlastně obsahem této revoluce, ptají se našich mladých, jestli třeba chtějí odejí ? :-)

Ano, vy mladí všichni od nás utečte, co když by jste nám náhodou chtěli pomoct udělat také revoluci ?

Mám jich plné zuby přátelé. 

Koho? Všech těch, co pořád zavírají očička, protože se bojí, bojí se změny, bojí se, že je sleduje FBI, CIA apod., bojí se vlastního stínu, bojí se o pohodlíčko, bojí se o své teplé místečko, bojí se o své hezké milé penízky, bojí se našich vládců loutkařů, bojí se bank a pojišťoven, bojí se úplně všeho.

Čeho se kur... furt bojíte ? 

Oni se bojí nás, tak kdy už Vám to konečně dojde. Běžte do ulic a pořád nebrečte a nestěžujte si. 

Přestaňte neustále svalovat vinu na ty ostatní, na ty zlé. 

Milí občané, mám pro vás novinku, ti z vás, kteří mlčí a jdou s proudem, jsou ti zlí.

Běžte do ulic a řekněte nahlas, už nebudu dál otrokem, už nebudu dál jen platit, už nebudu poslouchat kecy od politiků a médií, už nebudu poslouchat obrovskou bichli zákonů, která Vám zabere celý život, než ji přečtete. Sámi víme, co je potřeba a co není, co je slušné a co není, co je spravedlivé a co není.

Tak proč stále posloucháte někoho, kdo o tom nemá ani potuchy?

Jděte ven a řekněte co chcete !!! – víte vůbec, co chcete ???  Španěle to vědí a já to také vím. 

Chci svobodu a důstojný život pro všechny lidi na této planetě, chci základní příjem, nebo podobný systém, který tuto svobodu umožní.
Toto skandují a chtějí také Španělé – chcete to taky ???

Tak jim to musíme říct osobně a společně – třeba na Václaváku. 
Musíme být trpěliví a nezlomní, musíme být houževnatí a rozhodnutí. 
Musíme být nekompromisní, ale klidní a mírumilovní. 
Nesmíme vyprovokovat agresi, nesmíme jim dát záminku ke střetu. 
Musíme vytrvat přes všechny možné překážky a pochyby. 

To vše do té doby, než se k nám přidají všichni ostatní.

Přepošlete to všem, neboť je to v zájmu všech lidí.



(toto prohlášení je převzato ze stránek myslenkyasny.blogspot.com a není mým osobním, ikdyž je mi velmi blízké a proto jej uveřejňuji)
Sýkora koňadra (Parus major)



Drozd zpěvný (Turdus philomelos)

17. května 2011

Zahrada 2011

Kuklík s včelkou samotářkou

Žlutopáska rožcová (Panemeria tenebrata)

letos budou poprvé i angrešty

Konopka obecná: Živím partnera, protože musí sedět na vejcích.

12. května 2011

Máme půlku května a ledoví muži jsou nejspíš za námi, tak jsem se odvážil dát ven rajčata a okurky. Experimentuji s jednou sazenicí okurky i na balkoně a jako loni zde nebudou chybět rajčata a papriky. Dnes po dlouhé době prší, což je po těch vedrech spása. Přidávám něco ze zahrady i domova.

Mandloň nízká (Prunus tenella)

Maka peruánská ze semínka (Lepidium meyenii)
lepší fotka než je moje níže

brouk lovec Svižník polní (Cicindela campestris)
přilákán velkým množstvím mravenců a  pavouků na pozemku

7. května 2011

TURING, APPLE a jejich logo
"Víte, proč je logem Apple nakousnuté jablko? Je to takzvané Turingovo jablko. Turing byl britský vědec, který kromě jiného vymyslel takzvaný Turingův test - test, který má určit, zda počítač dosáhl úrovně umělé inteligence pomocí rozhovoru s člověkem, zatímco počítač je skrytý. Pokud počítač přesvědčí toho, kdo s ním vede rozhovor, že je člověk, jedná se o dosažení umělé inteligence. Dodnes žádný software ani počítač neprošel. Turing však také za války pro armádu luštit z německé Enigmy, jenže Turing byl homosexuál. V roce 1950, kdy byla homosexualita trestná, jej soud donutil k léčbě injekcemi estrogenu (nebo mohl jít do vězení). Turing v roce 1952 nakonec v zoufalství raději snědl jablko napuštěné kyanidem a spáchal tak sebevraždu."




3. května 2011



Prosím všechny, aby se podívali na tento dokument a zamysleli se nad zmíněnými věcmi. Žijeme v kapitalistické společnosti, která svůj profit zakládá na problémech a vykořisťování druhých. Ano, já i Vy jsme zodpovědní za hlad lidí v rozvojových zemích, za ničení deštných pralesů, za bombardování nevinných civilistů, za ekogenocidu. Pokud Vám tento dokument neotevře oči, tak jste slepí a hluší.